Pomeranci odgajivačnica Queen Kellys Poms

Dlaka kod pomeranaca važno znati 

Krzno kod Pomeranaca stastoji se od dlake I podlake. Vrlo je važno naučiti štene u mladim danima kako to kasnije ne bi predstavljalo problem kad se dlaka u potpunosti razvije I poraste. Neutralni pet ampon (birajte one koji nemaju parfem I jak miris) za negu dlake neophodan je, četka sa sitnim zubcima za izvlačenje podlake I sa retkim zubcima sa površinski sloj. 

Isečetkavanje podlake je u nezi dlake vazni momenat koji ce sprečiti mrenje I ućebavanje. Vaš ljubimac neće ostavljati puno dlake u stanu u stanu ali to ne znači da mu ona ne otpada, samo zbog gustine dlake ona ne može da ispadne.

U tom momentu neophodno što češće češljati kako bi se oslobodio stare dlake I da bi mu porasla nova.

Kako da dlaka bude sjajna?

 

Vazna je ishrana bogata proteinima I vitaminima za sjajno krzno.  Kako Pomeranac ne jede mnogo neophodna mu je kvalitetna hrana, tako da birajte hranu sa vise proteina. Suva hrana ne može obezbediti vašem ljubimcu:   sveže, tvrdo kuvano, parče jabuke, kuvanu junetinu, jagnjetinu, piletinu,  (ne davati svinjsko meso). Ne davati luk, crni I beli, krompir, grozđe, kobasice, ništa ljuto I niti slatko, sirovo meso zbog mogućnosti da je inficirano bakterijom Salmonela I E. Colli.

  •  Linjanje i poromena dlake 

Postoje dva tipa promene dlake kod pomeranaca:

1. Prva promena dlake je izmedju 5-6 meseca kada bebi   dlaku zamenjuju odraslom. Taj period zovemo monkey faza ili ružni period ove rase

 2.Sezonska promena dlake  Pomeranac menja krzno u jednom periodu u toku od 12 meseci za razliku od nekih drugih vrsta pasa koji se linjaju tokom cele godine.

Pomeranac je najveseliji kućni ljubimac

Pomeranac je društven, ekstrovertan, pas koji je prijateljski nastrojen, uglavnom razigran, inteligentan, aktivan i gotovo uvek pun energije. On je jedan od pasa koji voli da laje, uglavnom pokazivajući želju za avanturom, ili kao znak radosti. U pojedinim situacijama može lajati usled susretanja sa nepoznatim okruženjem. 

U brojnim situacijama mogu pokazati neustrašivost i hrabrost. Često vlasnika svojim lavežom može da upozori i najavi neuobičajene situacije i zaštitnički je nastrojen, skoro kao veliki psi čuvari.  Isto tako, pomeranski špic se svojim malim telom može suprotstaviti mnogo većoj pasmini uz aktivno lajanje i skakutanje. Na ovaj način uglavnom pokazuje svoju snagu, a ponekad i želju za igrom. 

Podelite na društvenim mrežama

About The Author

1 thought on “Dlaka kod pomeranaca važno znati ”

  1. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. Its always useful to read content from other authors and practice something from their websites.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top